Inlandsbanan Orsa-Östersund ToR

Då är man hemkommen efter en liten tripp med inlandsbanan.
Om jag ska ta det hela från början kanske!

Det är måndag den 23 juni 2008 solen vräker kanske inte ner riktigt som önskvärt vore, snarare vräker regnet ner. Klockan är närmare 15.00 och här står 12 vuxna och 15 barn/ungdomar förväntasfullt på Orsa tågstation. Ingen muttrar över vädret direkt men visst är det lite trist att man ska behöva kliva på rälsbussen ngt blöt om fötterna. Men vad spelar det för roll vi hinner nog torka upp innan vi är framme i Ångsta ändå. En massa babbel och tjatter förekommer både ljudligt och brett. Ja nån måste ju liva upp i tomma tysta Orsa oxå så varför skulle inte vi vara dom som stod för underhållningen denna måndagseftermiddag?

Tuuut...Tuuut sa rälsbussen runt kröken strax bortom "gamla" Kåhlens. Spänningen skruvas upp ngr hack och barn hojtar att nu koooommmer deeeen!! Där radar vi snällt upp oss på ett led som dom väl uppfostrade och fårskocksliknande männskor vi är.
Vigt som en lekatt (hermelin) svingar sej vår tågvärd ut och välkommnar oss ombord på Rälsbussen till Östersund. Han informerar oss om att dom tyvärr blivit ngra minuter sena från Mora pga den stora tillströmmningen av passagerare. Vi kommer för dagen att bli hela 140 personer fördelad på två vagnar. Inte illa för att vara en måndag enas vi i gruppen om. Ett ngt dovt mummel börjar om huruvida dom övriga passagerarna ska klara av att stå ut med 15 vilda och ngt stojiga samlingen barn/ungdommar en så lång resa. Vår oro som föräldrar är helt obefogade kommer det att visa sej så småning om, iaf i den kupén som jag hamnar i.

Så sätter då rälsbussen iväg norrut mot sitt första stopp på bron vid Storstupet. Det pratas och skrattas överallt i rälsbussen och över alltihop ligger en tät känsla av nyfikenhet och förväntan. Och visst är det mysigt att kika ut genom tågfönstret och förundras över hur annorlunda utsikten är från så att säga andra sidan skogen. För periodvis följer ju inlandsbanan E45:an norrut nästan parallellt. Man ser baksidorna på husen och upptäcker en del helt okända hus som finns där trots att man aldrig i sitt drygt 40 åriga liv sett dom lr ens vetat att dom fanns. Vi passerar Tallhed och närmar oss första korta stoppet.
Det rasslar i mikrofonen och vår tågvärd välkommnar oss som stigigt på i Orsa.. han misstar sej ngt på var vi kommer från och förklarar för övriga passagerare att ett gäng från Södertälje just klivit på i Orsa. Ett gapskratt skallar i vår vagn.. Från Södertälje?? Vilka då?? Var det fler än vi som klev på i Orsa? Så fäller min kompis den dråpliga kommentaren: Det klev på ett gäng i Orsa å alla var från Södertälje. Ännu ett gapskratt. Turligt nog undgick det vår trevliga tågvärd. Men inte glömmer en stolt Orsing en oförrätt.. ;-P Vilket vår käre tågvärd snart ska få uppleva.

Väl framme vid Storstupet stannar tåget mitt på bron och diverse information matas ut via högtalar systemet. 40 meter upp i luften sträcker sej denna gigantiska tågbro. En mäktig syn om man besöker Storstupet med bil. Att se bron från själva Storstupet långt där nere är en mäktig syn och den syn som vi får uppleva här uppe från bron ner mot stupet är än mäktigare. Och en av mina önskedrömmar här i livet som blivit till verklighet. Hittills ångrar jag inte en sekund av min ännu så länge korta resa som varat i ungefär en halvtimme. Rälsbussen frustar till och resan fortsätter tappert uppåt mot Ämådalen och Inlandsbanans högsta punkt Gråtbäck, 524 möh närmare bestämt. Där i trakterna vankas ännu en riktig sevärdhet, ett riktigt och äkta björnide!! Fascinerade grejer! Jag avstod den promenaden just pga min maniska rädsla för björnar.. Jag är dåraktigt dumt rädd för björn, trots att jag är så gott som uppväxt i skogen. Men dom flesta av oss 140 personer som var med på tåget tog promenaden dit inklusive min dotter. Hon kom tillbaka helskinnad iaf. Tågvärden garanterade att ingen björn varit synlig i det idet dom senaste 10-15 åren så sannolikheten att det skulle vara en liten nalle där var ju obefintlig.
Ett mindre stopp på 20 sen stånkande vi oss vidare norrut.

Till allas förtjusning bytte vår eminente tågvärd vagn vid björnidet, så då fick han äta upp att vi skulle vara från Södertälje. Min tidigare nämnda underfundiga vän kunde i vanlig ordning inte hålla mun, utan svängde sej världsvant när nämnde tågvärd äntrade våra sittplatser och erbjöd oss en liten karta över Östersund.. Ja tack sa hon, å så häver hon ur sej: Å du vill väl ha en karta över Orsa och Södertälje förstår jag!
Hakan på pojkstackarn slog nästan i golvet och med ögon stora som tefat log han och såg totalt oförstående på min vän å svarade dumt Jaaa!!?? Då insåg vi att han inte hade en aning om att han misstagit sej och sagt så fatalt fel.. Snabbt förklarade vi fadäsen sen skrattade vi alla hjärtligt åt alltihop..

Nu tryter tiden för mej.. men fortsättning följer, kanske redan imorron.. så välkommen tillbaka om du vill veta hur resan fortskred..

Och som vanligt glöm inte bort..
Krama varann och var rädda om varann..


Vet inte..

Vet inte om det har med vädret att göra lr om det är en "fas" i mitt liv igen som ska passeras. Möjligen ett nytt språng ut i verkligheten, skulle faktiskt inte vara så dumt att komma ut i verkligheten igen. Behovet av verklighet skriker inom mej, har levt i en såpbubbla i regnbågens alla färger ett tag igen nu, utan nån som helst kontakt med verkligheten. Gömt mej bakom en rökridå och slickat mina sår. Är dom läkta? Vet inte..

Skrapar lätt med en välmanikerad rosalackad pekfingernagel mot skorpan som täcker såret i min själ. Nageln fastnar lite grann i skorpans yttersta kant. Det svider till när jag river av den långa skorpan som sträcker sej som ett mörkrött band snett över min själ. Långsamt tränger det vinröda blodet sej upp ur såret. Fyller varje millimeter. Sväller över kanten rinner sakta ner över min själ. Det smärtar, men på något vis känns det ändå som en befrielse. Jag känner att jag fortfarande lever och har känslorna kvar.
Drar mitt finger längs sårets kant, det glider lätt i blodet. Det svider men gör ändå gott. Stoppar fingret i munnen, smaken äcklar mej en aning. En metallisk sträv smak. Men det är smaken av liv.
Ett öppet sår i min själ som kommer läka när tiden lider.

Lägger handen på mitt bröst, känner hjärtats slag, dunk dunk.. Kör in mina välmanikerade vassa naglar i skinnet. Griper tag i skinnet sliter upp ett hål. Kör in hela handen i bröstet, där är varmt och vått. Känner hjärtats pulserande. Öppnar handen och tar hjärtat i min hand. Kramar hårt om hjärtat, det kämpar på för att kunna pulsera i mitt hårda grepp. En obeskrivlig smärta sliter i mej. Känner mej ömsom varm ömsom kall. Hjärtat pulserar i min hand, livet pulserar..
Sliter tag i hjärtat och drar ut min hand ur bröstet. Det skär i bröstet när hjärtat möts av kylan utanför. Stirrar på den pulserande klumpen i min hand. Känner kväljningarna komma. Varmt klibbigt blod ringlar sej utför min arm och droppar ner på mina vita strumpor som snabbt blir röda. Det gör ont men jag vet att jag lever. Ser ärren som bildats genom åren. Dom är läkta nu men en gång gjorde dom så ont. Kysser hjärtat som för att mildra kommande sårs smärta. Kör in handen i bröstet igen, lägger hjärtat på sin plats igen. Trycker fast skinnet igen. Och lägger åter handen på bröstet. Känner hjärtats slag, dunk dunk. Jag vet att jag lever och att jag alltid kommer att överleva alla kärleks nederlag.
Vad jag än möts av så kommer jag att överleva, med ett eller annat ärr till. Men vad gör det. Jag lever!

Har stängt alla dörrar och bestämt mej för att stänga av alla känslor. Det fanns en som fick mej att öppna dörrarna igen. Fick mej att känna igen. Som en sunnanvind drog han förbi, smekte och väckte mej till liv. Nu blåser bara nordan runt mina knutar igen. Min själ gråter och hjärtat kanske blöder lite men jag lever. Och livet är mej så kärt. Hellre ensam och i livet.. än olycklig och livlös. Kanske är det för sent för evigt nu att få mina dörrar att låsas upp. Bara livet har svaret..

                                                                                               


Nu blev d väldans tragiskt ett tag. Men det var bara min andra sida, den negativa, som tog över ett tag.

Men glöm inte bort:
Krama om varann och ta hand om varandra.








Bara regn hos mej..

Så sitter man då här igen och funderar.. vart f-n solen och värmen tog vägen. Kanske tog det flyget till södra Europa, eftersom säkerligen många svenkskar suckade och pustade över hur jkla varmt d var. Ja visst klagade jag oxå lite grann men inte så mkt mest njöt jag av det goda vädret. Hann till å med få lite färg på armar å ansikte, som numera efter en veckas mulet och regnigt väder har tynat bort allt mer. Sorgligt!

Till en början trodde jag att det var mitt fel att regn åska å nästan drivis intog min värld, men efter en snabb överslagsräkning i trolighet insåg jag, till min glädje, att jag inte var den skyldiga. För att reta upp vädergudar som Tor och grabbarna måste man göra mycken ont och dumt, vilket jag inte har.

Jag har inte ens dödat en äcklig liten spindel sen första regnet kom. Har lovat på heder och samvete att inte döda ett litet äckel på hela sommaren om bara solen lovar komma fram igen och värma mej.
Höll iofs på att bli en spindelkrossning här om arla morgonstund, dom små päckeldjuren borde väl ha lärt sej vid det här laget att man inte sitter på min tröja och gonar sej.. lr så har spindlar noll i slutledningsförmåga. Jag menar, så många som kommit in i detta hus men som sen aldrig mer hörts av till sina släktingar och ev vänner igen.. borde dom då inte förstå att kliva in i detta hus är lika med livsfarligt?
Nää spindlar e nog helt enkelt för dumma för å fatta det.

Just ikväll är jag solokvist hemma, och vad hittar jag på då? Joo som den knäppa dåre jag är så röjer jag i källaren.. när jag kunde ha bjudit in nån riktig läckerpaj å bara gonat mej å göttat mej i soffan lr möjligen sängen med denne läckerpaj. Ojojojoj.. så mkt mys å pys ja skulle kunnat ha. Men nää då röjer jag källarn ist. Inte undra på att man e singel. Man får ju va glad att man har den sinnesnärvaron iaf att man fattar att man e totalt körd i skallen en sån här gång. Smärtan blir liksom så mkt större då. Och straff ska man banne mej ha när man e så bäng som jag.
Jaja nu e d iaf för sent för å ändra det, får väl önska mej en till sån här helg då. Men som vanligt lär det väl dröja ljusår tills dess och jag har hunnit bli pensionär.

Gammelnucka och sitta på glasberget det är nog så min framtid ser ut. Lika bra att vänja sej.

Annars händer det just inte så mkt runt mej just nu, jobbar å jobbar bara känns det som. Ruschen har börjat komma igång på hotellet nu. Och snart är det midsommar å då lär det väl bli fullt, å jag har då den stora äran att få ha frukost serveringen... mmm perfekt! Men som tur är jobbar man ju inte dygnet runt, så en sväng ner till sjön kanske det kan bli på midsommardagen å kolla in Brolle Jr, Wood pjucks å Svenne Rubins.. men lungt får det bli inget dricka för då blir d sjuh-vetes besvär å komma upp på söndan till frukostserveringen.. Så ännu en vit helg bland alla övriga 52 vita helgerna lr dom 365 vita dagarna i mitt liv.. Usch en sån torris man har blivit.. Så nog kan jag förstå om Systembolaget behöver höja sina priser, jag bidrar ju inte med nåt stort bidrag per år. Så går dom i KK så har jag nog en del skuld i det, men absolut inte skuld till detta jkla kalla å trökiga väder..

Nu ska jag försöka röja lite till, innan det är dags för bingen som vanligt får man sova ensam. Tur man inte har direkt anlag för å vara mörkrädd.

Så åter igen
Kram på er å kramas mkt nu i det här gråkalla vädret så ljusnar det nog snart!


Sista skolveckan..

Så har man då vaknat upp till en ny vecka, sista veckan för dom flesta skolungdommarna. Lyckliga dom som får sommarlov, på nåt vis saknar man den tiden nu när man växt upp och blivit sk vuxen.Minnen från barndomens sommrar rasar över en. Konstigt nog så var sommrarna alltid soliga och bestod mest av bad och en massa annat roligt då, det är iaf så minnena ser ut.
 Numera minns ja mest att det varit rätt taskigt väder om sommrarna bara enstaka vackra och soliga dagar. Vad kan d bero på? Har man blivit negativ lr vill man bara minnas sånt som är trist för att livet idag ska kännas så mkt bättre? En jvla gnällspik helt enkelt.
Varje år lovar jag mej själv att jobba så lite som möjligt när sommaren kommer. Bara vara ute och syssla me sånt jag tycker om att göra, typ fiska, pyssla lite i trägårn å bada å ha kul. Men det är samma visa varje år. Man tar på sej alldeles för mkt jobb, allra helst dom få soliga dagarna som lyckas bli. I år hade ja chansen att verkligen få göra det jag ville och inte jobba knappt nåt, men tog ja den chansen? Nope! Tar varenda jobbtimme jag kan komma över, och visst e d bra på sitt sätt, pengarna rullar ju iaf in, men hur kul är det? Instängd på ett hotell, sliter sej sjöblöt av svett nästan vareviga dag. Och sjöblöt av svett är nog d närmaste ja kommer en sjö i år som det verkar nu.

Men klart jag ska ha semester oxå, veckan efter midsommar drar jag och en av mina döttrar norrut med inlandsbanan mot Östersund, ska bli så jkla kul, har alltid velat åka inlandsbanan. Vi ska bo på ett vandrarhem i Ångsta, nära Brunflo. Vi blir ett stort gäng barn,ungdomar och vuxna som drar dit. Vi ska göra utflykter och ha skoj ihop. Blir säkert en liten bloggning om den resan så fort ja kommer hem för den som möjligen kan vara intresserad.

Den här nyutsprugna veckan har ja inte så mkt koll på egentligen iaf inte va gäller jobb. Men visst e den full av sysslor ändå. Idag ska minsta dotra iväg och klippa sej på em och senare ikväll ska vi som ska åka inlandsbanan träffas och snacka lite kring resan och bestämma lite grann om den. På torsdag kväll blir det skolavslutning för yngsta dotra, hennes näst sista skolavslutning i vår byskola.
 Där även jag en gång i tidernas begynnelse gått i sex år liksom mina andra två döttrar. Har liksom blivit tradition inom familjen kan man säga.
Min mamma och mormor har oxå gått i samma skola, liksom min bror och många av mina kusiner. Vår skola är en bra bit över 100 år! Och det är vi faktiskt stolta över!! Hur jvla uppkäftigt det än kan låta!
Som ni kanske anar så är jag väldigt patriotisk va gäller byskolor i synnerhet vår byskola.

Nu ska här ordnas lite inomhus idag, trots att det är soligt ute, blåser rätt kraftig så jag håller mej helst inne faktiskt. Vilket är KANON, för katastrofen måste få ett slut här inne snart, lusten att vara inne å städa å greja har varit NOLL i snart två veckor. Har njutit av solen ist och jobbat som en galning. Så det är dags att ta straffet för det idag.
Lika bra att ta fram barkspaden, yxan, kniven och en dunk Tri och en dunk lut så ska jag nog få bukt med det mesta av skiten.

Ha det gött allihop!
Och som vanligt:
 KRAMAS!!!!!!!


Ja hade fel :-D

Tänk att man kan bli glad av att ha fel ibland. Som jag hade igår, fel alltså, om idag! Enligt SMHIs rapporter skulle det idag bli bara molningt men rejält varmt.
Vaknar upp flera timmar för tidigt, skulle ju få sovmorron idag, men ack d sket sej kan man säga. Slog upp mina stora klarblå halv åtta!! Aldrig i h-vete tänkte jag och försökte somna om, låg å vred mej en stund men till slut gav jag upp. Fixa kaffet och satte mej på altanen och njöt av en kanon vacker och lagomt varm morron.Redan klockan åtta var det + 23 grader, kommer bli hett idag tänkte jag stilla.. Sen efter en skön och avslappnande kaffestund och ett skönt uppvaknande satte jag fart si så där vid halv tio. Hoppas grannarna tackar mej för att ja inte drog igång gräsklipparn tidigare, som jag hade tänkt..

Så nu har jag klippt allt gräs och rastat flera ggr och tankat en massa vatten, för varmt och svettigt blev d. Just nu för stunden är det ca + 32 grader, solen har visserligen fått  lite sällskap av ett å annat moln på himlen nu men vad gör det..  Man tackar nästan inte nej till små korta molnpausar efter alla dessa vackra och varma dagar som vi haft.

Nu ska ja ut och njuta mer av det underbara vädret, det är så vackert väder och jag bara älskar det så jag har till å med glömt bort att längta efter nån att mysa med och få ge kramar till.. den längtan lägger jag på hyllan tills regnet och mindre varma dagar kommer..

Så ut me er och njut så mkt ni kan nu och glöm inte bort att kramas!!

Studenter och klädshopping

Lovely lovely väder... så förbenat nice fast idag blev det nästan lite för varmt.
Och vad hittar inte jag på den hittills hetas sommardagen.. joo att vi skulle åka in till Mora å shoppa lite kläder inför skolavslutningen som blir nästa vecka. Till råga på allt så tog ALLA gymnasie elever i Mora sin student oxå idag!! Men som den smarta person jag är så drog vi in tidigt lr åtminstone rätt tidigt. Så vi undvek trafikkaoset. Och vi lyckades oxå slippa studentanstormningen på gågatan oxå för då befann vi oss tryggt inne på en klädbutik, men studentsången kunde vi inte värja oss emot den dånade in genom dörrarna.. Kan tillägga att alla studenter inte kan sjunga.. men huvudsaken e väl att dom har kul. Vilket jag tror dom kommer att ha ikväll oxå, dessvärre inte så kul imorron dock.

Satt ute på min altan och njöt av den ljumma juni kvällen, trots att klockan är 22.30 ungefär så är det fortfarande +23 grader!! Och det nästan bästa av allt, totalt myggfritt. Vad kan göra en gladare än det när man sitter ute och njuter av en svensk junikväll? Inte är d mkt som slår en myggfri ljummen sommarkväll.

Men som jag nämnde igår i bloggen så är snart denna värme och sol borta. Imorron såg det ut att bli varmt men bara mulet å ingen sol.. får väl se hur d går me solen.

Trots att solen gör sitt bästa för att tina upp mitt frysna hjärta och själ och pigga upp mej så har jag varit totalt dötrött den här veckan. Fullständigt utslagen från em tills jag har stupat isäng. Inte en aning om varför denna trötthet. Bara så jvla trött somnar direkt om ja tar en powernap lr om jag lutar mej lite å blundar.
Har suttit och spånat lite om vad ja ska skriva här på bloggen men fantasin tryter och jag bara gäspar så det blir banne mej inte mkt skrivet.

Så nu ska ja dunka ner i sängen å sova.. för jag har sovmorron i morron så länge jag vill.. antagligen blir d till halv nio- nio snåret! Sen ska d bli uppväckning av grannar med gräsklipparsång.. ra-ta-ta-ta-taaa, d ámor.... I love it!!!! (Skadeglädjen e den enda sanna glädjen ;-P )

Gonatt alla och glöm inte bort.....
....mmmm just d krama varann!


Varmt å gott

Vilket väder.. ska man klaga? Nej d ska man verkligen inte, kan d vara bättre väder? Lika bra att njuta nu för snart e d midsommar och då kommer REGNET.. brukar ju göra det.. Maj och början av Juni strålar solen och värmer upp djupfrysta svenska hjärtan, sen kommer kallduschen lagom tills vi vill ha semester. Regn i fyra veckor och en si så där 10 grader kallare dagstemp. Det är då stora sommardeppet kommer..

Därför tänker jag njuta varenda ledig stund ute i solen och värmen, jakten får ligga på is tills regnperioden kommer..

Kram alla nu ska ja iväg till jobbet denna underbart vackra dag, förstöra hela dan me å vara instängd i ett hett kök, kul kul.. INTE!

Glöm inte bort:
 Krama varann!


Slutjagat..

Så vaknar man upp till ännu en helt underbar dag. Sommar... vädergudarna måste vara på sitt absolut bästa topphumör för tillfället. Massor av underbar energigivande sol och mumsig gossig värme, temp på minst +25 i skuggan, lätta svalkande briser. Helt f**k perfekt. Njuter stora djupa klunkar av det. Jag riktigt känner hur varje millimeter av mej fylls av värme och solenergi.
Dagdrömmer lite stundtals, blundar och sniffar sololja från Mallis, poff så plötsligt sitter man där i utkanten av Palma de Mallorca å sippar en vattenmelon breezer tungan å läpparna blir jordgubbsröda. Tutande bilar å vrålande mopeder susar förbi på gatan nedanför balkongen. Öppnar ögonen och trillar rakt in i verkligheten igen, inte nån större besvikelse trots att man bara befinner sej hemma på sin svenska altan. Snarare tvärtom, just idag är vädret både varmare och soligare här än där.. Så visst e Sverige fantastiskt!

Det där me jakten har jag lagt på hyllan, så jvla trist å jaga, när bytena är få och urusla. Just den där riktiga 10 taggarn har ännu inte velat visa sej så jag lägger ner.. vem orkar vänta på att 9 taggarna ska krypa fram ur buskarna och frivilligt ställa sej mitt i kikarsiktets kryss?? Inte jag iaf. Antagligen kommer 10 taggisen när man minst anar det och inte ens har laddad bössa, men OK.. e d så jaaa då e d väl så, inte meningen att man ska kunna få fälla den trofen isf.
Den där 9 taggar´n ja hade på kornet ett tag verkar sprungit djupt in i skogarna och gömt sej. Går banne mej inte att spåra upp och locka fram den igen.. Så den jakten har jag släppt oxå. Han får gå fri iaf från mitt korn.

Nu ska ja ut och dagdrömma i solen å värmen igen.

Kram på er och glöm inte bort att komma ihåg att du har dåligt minne!!!

Krama varann och var rädda om varann!

RSS 2.0